Anne kiest eindelijk voor zichzelf

En nu kies ik eindelijk voor mezelf en wat ik leuk vind!’

 

 

Als mijn familie, vrienden of bezoekers van de Gift City mij enthousiaste verhalen horen vertellen over de Gift City en wat ik hier allemaal meemaak dan is dat omdat ik het ook echt zo beleef!’ Inmiddels werkt Anne al bijna drie jaar bij de Gift City en heeft op verschillende plekken binnen de Zwolse stichting al veel gezien en zichzelf enorm zien groeien.

‘Mijn leven is zoals veel vrijwilligers die bij de Gift City werken niet altijd gemakkelijk geweest, maar ik ben altijd door blijven vechten voor mijn geluk. Toen ik voor de zoveelste keer zonder werk kwam te zitten, vaak vanwege mijn Wajong uitkering en mijn beperkte energielevel, was ik de teleurstellingen zat. Dit gevoel wilde ik mij niet meer opgelegd krijgen. Ik heb héél veel in mijn mars, maar dan moet ik wel de kans krijgen om dat te laten zien en mezelf te zijn!

In die periode ben ik mij gaan verdiepen in vrijwilligerswerk omdat ik tot de conclusie was gekomen dat ik nu moest gaan kiezen wat ik leuk vind. Via een collega van mijn moeder ben ik uiteindelijk bij de Gift City uitgekomen, en voor die tip ben ik haar nog altijd dankbaar!’

De Gift City

Als je bij de Gift City wilt komen werken als vrijwilliger is er altijd eerst een intakegesprek met iemand die bij het Talentenbureau werkt. Dan wordt er samen gekeken naar wat je denkt te kunnen en wat je wilt gaan doen, zodat iemand op de meest passende plek aan de slag kan gaan. Niets hoeft binnen de Gift City en voor bijna iedereen is er wel een veilige werkplek te vinden. Sterk of zwak, rijk of arm, iedereen is gelijk. Of je nu een paar uurtjes kunt werken of een aantal dagdelen, je mag er zijn!

Op die manier is Anne bij het Talentenbureau begonnen met vrijwilligerswerk, maar kan ze inmiddels zeggen dat ze als een vliegende keep fungeert en op allerlei plekken binnen de Gift City inzetbaar is. ‘Ik heb nieuwsbrieven helpen opstellen, baliewerkzaamheden gedaan, secretariële taken vervuld en in het café als gastvrouw gewerkt, er is weinig wat ik niet heb aangepakt’.

Kwaliteiten

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en unieke karaktereigenschappen, zo ook Anne. ‘Ik ben iemand die heel enthousiast over kan komen maar ook erg duidelijk is. Hierdoor kan ik misschien soms wat direct overkomen. Maar ik kom altijd voor anderen op, vang snel signalen op waar mijn hulp nodig is en ik vind het geweldig als er een beetje reuring in de brouwerij is. Door op zoveel plekken inzetbaar te zijn kom ik dat hectische veel tegen, en dat maakt mijn dagen bij de Gift City echt top!’

Sfeer

De sfeer binnen de Gift City is vooral heel veilig en fijn. Ik mag hier Anne zijn, zonder dat ik aan allerlei voorwaarden of regels hoef te voldoen. Soms zijn het vooral praktische werkzaamheden, maar vaak heb ik ook waardevolle gesprekken met mensen waarmee ik ze dan verder kan helpen. Een luisterend oor doet vaak al veel. En doordat ik vrij veel heb meegemaakt in mijn leven kan ik mensen goed lezen en voel ze vanuit mijn eigen levenservaring haarfijn aan.

 

Ik vind het fijn om wat voor mensen te betekenen en als ik ze zie kalmeren en hun plek zie vinden binnen de Gift City dan maakt me dat oprecht blij. En moeilijke momenten zullen we altijd blijven houden in ons leven, dat geldt ook voor mij.

Binnen de Gift City voel ik me enorm gewaardeerd en gezien. Dat is wat mij heel erg geholpen heeft en mij heeft doen groeien tot de persoon die ik ben. Een goede vriendin van mij zei ooit: ‘Als jij valt, dan val je altijd zo hard Anne!’ en dat klopt. Als ik ergens voor dan ga ik er volledig voor met het risico dat het misgaat. Maar de Gift City is een beslissing geweest met een gouden randje. Ik zie mijzelf hier nog wel een aantal jaren werken. Er liggen voor mij voldoende mogelijkheden om te groeien, mezelf te blijven ontwikkelen en iets voor anderen te betekenen!’