Interview AKROH industries
Hier een interview met Maarten Bijlenga van AKROH industries, door een vrijwilliger van de Gift City.
Voor dit interview mocht ik als vrijwilliger, werkzaam bij de Gift City, een bezoekje brengen aan AKROH Industries en sprak daar met Maarten Bijlenga. Maarten werkt sinds een aantal jaren voor AKROH Industries en zit in het managementteam van deze onderneming. Hij is betrokken bij diverse zaken binnen de organisatie en houdt zich oa. bezig met de inkoop van producten, productie en werving van personeel. “Binnen AKROH Industries kreeg ik de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen en groeien, iets waar in zijn vorige baan minder ruimte voor was”, verteld Maarten.
AKROH Industries
AKROH Industries is in een paar jaar tijd enorm gegroeid en heeft internationaal steeds meer bekendheid gekregen. Vorig jaar nog hebben ze een nabijgelegen extra pand gekocht die ze voornamelijk gebruiken voor opslag. Bij de producten die AKROH Industries produceert kun je denken aan halsbanden, maar ook aan verschillende kunststoffen producten zoals gereedschapskisten, voerbakken en emmers. Ook is het mogelijk om deze te laten bedrukken. De producten worden in principe bij AKROH Industries zelf ontwikkelt en vervolgens geproduceerd en geleverd aan wereldwijde opdrachtgevers. Het blijft per order echt maatwerk en er komen soms heel specifieke wensen naar voren. Het is dan de uitdaging om te werken naar een product die voldoet aan de behoeften van de klant.
Het hele proces van ontwikkeling tot de verwerking naar een eindproduct vindt dus bij AKROH Industries zelf plaats. De oplage van een product verschilt enorm, sommige afnemers willen een paar honderd exemplaren van een product, anderen bestellen gelijk een serie van 40.000 artikelen.
‘Elke schakel is belangrijk’
Ik mocht een kijkje nemen in de keuken van AKROH Industries en heb zo een groot deel van het productieproces met eigen ogen gezien. Van het naaien van koeienhalsbanden en het smeltingsproces met plastic korrels tot het produceren van emmers. Ongelofelijk om te zien hoe veelomvattend het proces is en hoe belangrijk elke schakel en werknemer binnen dit productieproces. Het is een hectische werkomgeving, maar iedereen weet precies van elkaar waar hij/zij nodig is. Opvallend en mooi is ook om te zien dat iedereen betrokken is bij elkaar en gezien wordt als even belangrijk binnen het proces. Dat is ook wat Maarten benadrukt; ”iedereen binnen AKROH Industries is op zijn manier even belangrijk. Het ene gaat niet zonder het andere!”
Hoe is de Gift City in beeld gekomen?
Via een plaatselijke krant is Maarten zijn oog gevallen op de Gift City. Hij las hierin een interview met Harry Wilbrink over het concept van de Gift City en werd hierdoor aangesproken. Binnen AKROH Industries had hij toen al een aantal mensen met een Wajong uitkering in dienst. Door met Harry in gesprek te gaan en de Ondernemerslunch te bezoeken heeft dit voor Maarten de arbeidsmarkt nog breder getrokken. Door hieraan deel te nemen krijg je als ondernemer de mogelijkheid om te kijken naar een match tussen de vrijwilligers die bij de Gift City een pitch houden en de nog in te vullen werkplekken binnen je bedrijf.
“De Gift City en de Ondernemerslunch geven mensen weer een gezicht. Kijkend naar kwaliteiten en mogelijkheden zit er vaak zoveel motivatie en werklust juist in deze mensen”, vertelt Maarten. “Eigenlijk ga ik niet eens altijd naar de Ondernemerslunch omdat ik per se nieuw personeel zoek ik vind het mooi om te zien hoe mensen ondanks tegenslagen niet bij de pakken neer willen gaan zitten maar hun steentje willen bijdragen en onderdeel uitmaken van de maatschappij”.
‘Van vrijwilliger bij de Gift City naar een betaalde baan bij AKROH Industries’
‘Waar de klappen vallen, daar ben ik vaak te vinden’
“Ik heb mijn hele leven gewerkt vanaf dat ik jong was maar geen specifieke diploma’s behaald, vertelt Tonnie. Als ik ergens voor ga dan zet ik me daar volledig voor in. Je kunt dus wel zeggen dat ik meer werkervaring heb als de doorsnee werknemer. Doordat ik zoveel heb meegemaakt in mijn leven worden je verwachtingen ook minder hoog en neem je sneller iets voor tevredenheid aan. Dingen raken je niet zo snel meer omdat je eigenlijk niets te verliezen hebt”.
En toen kwam de Gift City in beeld?
“Op een gegeven moment zat ik voor de zoveelste keer, buiten mijn schuld om, zonder werk. Ik ben niet handig met computers en liep hier bij de gemeente en het UWV op vast. Ik zat er op een gegeven moment eigenlijk wel een beetje doorheen.
Via mijn coach vanuit het sociaal wijkteam ben ik in contact gekomen met Harry Wilbrink van de Gift City. Hij heeft me als het ware aan de hand meegenomen en me geholpen bij het invullen van mijn dagen en het werken binnen de Gift City. Ik ben iemand die best wel wat mensenkennis heeft, legt Tonnie uit, ik zie snel hoe mensen in elkaar zitten. Niet iedereen kan op elke plek werken maar ik kan met veel mensen samenwerken. Daardoor heb ik veel verschillende dingen binnen de Gift City gedaan, waaronder meerijden en helpen op de Gift City bus bij het halen en brengen van meubels. Ook binnen de Meubelloods, een onderdeel van de Gift City, hielp ik veel”.
Ondernemerslunch en AKROH Industries
Tonnie vertelt dat hij een aantal keer heeft meegedaan met de Ondernemerslunch en daar een pitch heeft gehouden bij de Gift City. “Harry en ik kunnen goed met elkaar overweg en een paar weken na mijn pitch tijdens de Ondernemerslunch hebben Harry en Maarten Bijlenga van AKROH Industries mij benaderd of ik voor AKROH Industries wilde komen werken. Ik ben iemand die graag wil werken en ben daar begonnen met dingen in de productie te doen. Op dit moment ben ik ook met veel andere (praktische) klussen binnen de AKROH Industries bezig. Als er dingen zijn dan kan ik die met Maarten bespreken”.
Of ik met plezier naar mijn werk ga? Dat vind ik een lastige vraag”, vertelt Tonnie. “Ik ben aan het werk en dat vind ik fijn. Ik ben gewend dat je in je leven voor 80% bezig bent met werken en de overige 20% kunt besteden aan familie en andere zaken. Daarom is het werken ook zo belangrijk voor mij. Op de plek waar ik nu werk is het soms nog een beetje zoeken naar mijn plaats binnen de organisatie. Opvallend is dat iedereen elkaar hier groet en interesse toont in elkaar. Dat is op andere plekken wel eens anders geweest.
Ik kan er niet bij dat er mensen zijn die liever hun hand ophouden voor hetzelfde bedrag als dat ze zouden verdienen door zich nuttig te maken in een betaalde baan”.