De UNIEKE verhalen achter de 5-GANGEN KERSTDINERS

Met de feestdagen voor de deur hebben we ook dit jaar twee avonden mogen houden met 5-GANGEN KERSTDINERS. Twee avonden waarop ruim 50 gasten per avond konden genieten van heerlijk eten, drinken, en echt een avond uit waren. Een avond waarop ze door de vrijwilligers van de Gift City geheel ontzorgd zijn en in de watten gelegd.

Aan de mooi gedekte tafels zaten zowel betalende gasten, als mensen die door hulpverleningsinstanties waren aangedragen en zonder te betalen konden aanschuiven aan de diners. Deze gasten zaten samen aan gezamenlijke tafels zonder dat ze van elkaar wisten wie er een betalende gast was en wie dat niet was. Prachtige en unieke mensen, ieder met zijn of haar eigen verhaal.

Zo was daar bijvoorbeeld een gast voor wie eten en onderdak geen vanzelfsprekendheid zijn. Deze man is 20 jaar geleden vanuit Somalië naar Nederland gekomen voor een betere toekomst. Niet zoals de meeste mensen zouden doen met een vrachtauto, een boot of met het vliegtuig. Nee, deze man is het hele eind komen lopen om de onveiligheid in zijn land te ontvluchten. Hij heeft er meerdere jaren over gedaan, en heeft na aankomst in Nederland nooit meer terug kunnen gaan naar zijn vaderland. De man heeft diverse banen gehad en (taal)cursussen gevolgd, maar het leven met een verleden zoals dat van hem is hard. Nog steeds is deze man het lopen niet moe en gaat hij geregeld te voet (!!!) naar Amsterdam en andere grote steden. Daar trekt hij dan een aantal dagen voor uit en slaapt langs de weg. Hij is gewend aan het leven op straat en aan weinig eten. Veel heeft deze man niet nodig om te kunnen overleven. Hij heeft geen familie of goede vrienden in Nederland. Dat hij mocht aanschuiven in het City Café was voor zowel hem als voor de andere gasten aan tafel heel bijzonder en leerzaam.

Ook schoof op één van de avonden een gezin met kinderen aan die uitgenodigd waren via een hulpverleningsinstantie. Zo dankbaar en bescheiden als ze waren stonden ze na het serveren van de eerste gang al met hun jassen aan, omdat ze dachten dat het diner afgelopen was. Dat er nog vier gangen zouden volgen hadden ze niet verwacht. Vol ongeloof hebben deze mooie mensen vervolgens hun jassen weer opgehangen en weer plaats genomen aan tafel bij de andere gasten.

Ook aan de kinderen werd deze avonden niet voorbij gegaan. Zij konden na een aantal gangen van het kindermenu zich uitleven in de schatkamer van de Gift City. Een speelgoedkamer vol met speelgoed voor alle leeftijden. Met hun vaak nog kleine armpjes vol mooie spullen keerden deze piepjonge gasten terug naar hun ouders, trots op hun schatten. Dat het eten langer duurde dan dat ze gewend zijn maakten voor deze enthousiastelingen niet uit.

Tijdens de avonden werd er live muziek gemaakt wat de avond nog sfeervoller en feestelijker maakten dan al het geval was. Van kerst medleys tot bekende nummers die ongetwijfeld in de top2000 voorbij zullen komen, er zat voor ieders genre wel iets bij. Ook stond er een mooie kerstboom in het City Café en brandde er een knapperig vuurtje in de vuurkorven naast de ingang van de Gift City.

Voor zowel betalende als de niet-betalende gasten een avond met een gouden randje. Samen met de inzet van vele trouwe vrijwilligers van de Gift City maken unieke mensen deze avonden tot een hartverwarmend succes!